" />

SSK 3 AYLIK SÜRE HESDAPLAMA DENETİM

  • Aylık Prim ve Hizmet Belgesi/Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinin Sonradan Verilmesi

            Genel kural olarak; yasal süresi geçtikten sonra verilen prim belgeleri, doğruluğu, fiilen yapılan denetimler sonucu veya işyeri kayıtlarından yapılan tespitlerden anlaşılması hâlinde işleme konulur. Aylık prim ve hizmet belgesinin fiilen yapılan tespitler ile sadece alınan ifadeler sonucunda işleme alınmasında, tespitin yapıldığı tarihten geriye doğru en fazla bir yıllık süreye ilişkin olan kısmı dikkate alınır.

            Ancak; defter tutmakla yükümlü olup olmadığına bakılmaksızın, yasal olarak verilmesi gereken son gününü takip eden günden başlanarak takip eden üçüncü ayın sonuna kadar Kuruma verilen asıl veya ek nitelikteki aylık prim ve hizmet belgesi, aksine bir tespit veya şüpheli bir durum yoksa ve aylık prim ve hizmet belgesinde isimleri kayıtlı olan sigortalıların sigortalı işe giriş bildirgelerinin yasal süresi içinde veya aylık prim ve hizmet belgesinin ilişkin olduğu aydan önceki bir tarihte Kuruma verilmiş olması hâlinde, söz konusu belge, ayrıca incelemeye gidilmeksizin işleme alınır.

Örnek 2: (C) işverenine ait (A) işyerinde çalıştırılan 5 sigortalıya ilişkin 2017/Ekim ayına ait aylık prim ve hizmet belgesinin yasal süresinde verilmemesi halinde, bildirgenin işveren tarafından Şubat/2018 ayının sonuna kadar verilmesi halinde incelemeye gidilmeksizin işlem yapılacaktır. Ancak işverenin bu konuda idari para cezasına muhatap olacağı da bilinmelidir.

            İşveren Uygulama Tebliği’nde de açıklandığı üzere, Yasal süresi dışında verilen aylık prim ve hizmet belgelerinin Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği’nin 103 üncü maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen açıklamalar uyarınca incelemeye sevk edilmesi ve işverenlerce inceleme sonucu beklenilmeksizin tahakkuk eden primlerin gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte ödenmek istenilmesi halinde, incelemeye sevk edilen aylık prim ve hizmet belgelerinin tahakkuk kısmı, inceleme sonucu beklenilmeksizin işleme alınacak, hizmet kısmı (sigortalıların yer aldığı bölüm) ise yapılacak incelemenin ardından uygun görülmesi halinde işleme alınacaktır. [4]

            Ayrıca sonradan verilen bildirge/beyannameler ile fiili hizmet süresi zammı kazandırılması halinde, söz konusu belgenin işleme alınması incelemeden geçtikten sonra mümkün olacaktır

Daha önceki uygulamada, yasal süresi geçirildikten sonra düzenlenecek olan aylık prim ve hizmet belgeleri Kuruma elden verilir ya da posta kanalıyla gönderilirdi. Artık e-sigorta kanalı ile gönderilme yolu ile uygulama işverenlerimizin hizmetine açılmıştır.

            Yasal süresi geçtikten sonra verilen prim belgeleri, Kanun’da sayılı istisnalar dışında, 5510 sayılı Kanun’un 102. maddesi gereğince idari para cezasına muhatap olacaktır.

E-posta Girişi
E-Mükellef Girişi