" />

İMALAT SANAYİİ (US-97 Kodu: 15-37) HK

ÖZELGE:15 İLAVESİ VE DEĞERLEME HK.

ÖZELGE 2023-04 İndirimli Kurumlar Vergisi Konusunda Bazı Özelge Özetleri

04.01.2023 tarih ve : E-71387770-125-778 sayı ile Diyarbakır Vergi Dairesi Başkanlığı’ na

Soru: Sahip olduğu yatırım teşvik belgesi kapsamında tamamlama vizesi yapılan, işletme dönemine geçmiş olan firma, tamamlama vizesinden sonraki yıllar için (2023 ve sonraki yıllar) 15 puanlık ek yatırıma katkı oranından ve % 100 oranında kurumlar vergisi indiriminden yararlanıp yararlanamayacağını, endeksleme uygulamasının nasıl olacağını ve bahse konu arttırılan yatırıma katkı oranı ve vergi indiriminden tevsi ve modernizasyon yatırımları için kullanılabilirliğini  sormuştur.

Cevap: İmalat sanayine yönelik tamamlama vizesi yapılan yatırım harcamaları için yatırıma katkı oranına 15 puan ilave etmek ve vergi indirimini yüzde yüz olarak uygulamak suretiyle yatırıma katkı tutarının tamamına ulaşıncaya kadar yatırımın kısmen veya tamamen işletilmesine başlanılan hesap döneminden itibaren bu yatırımdan elde edilen kazançlarınıza indirimli kurumlar vergisi uygulanabilecektir. Tamamlama vizesi tamamlandıktan sonra işletme dönemi içerisinde sadece bu yatırımdan elde edilen kazançlara artırılmış yatırıma katkı oranı ve yüzde yüz indirilmiş vergi oranı uygulanmaya devam edilebilir.

Yatırım döneminde diğer faaliyetlerinizden elde ettiğiniz kazancınızın bulunması halinde söz konusu kazançlarınıza da yatırım dönemiyle sınırlı olmak üzere yatırıma katkı tutarının %100’üne ulaşıncaya kadar indirimli kurumlar vergisi uygulanabilecektir.

1950 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı kapsamında belirlenen orana göre hesaplanan toplam yatırıma katkı tutarının yatırımın tamamlandığı hesap döneminin sonuna kadar yararlanılamayan kısmının yatırımın tamamlandığı hesap dönemini izleyen yıllarda Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre bu yıllar için belirlenen yeniden değerleme oranında artırılarak dikkate alınması mümkün bulunmaktadır.

1950 sayılı Cumhurbaşkanı Kararında imalat sanayine yönelik düzenlenen yatırım teşvik belgeleri kapsamında gerçekleştirilen yatırımların türüne ilişkin herhangi bir ayrım yapılmamış olduğundan artırılmış yatırıma katkı oranı ve vergi indirim oranından tevsi ve modernizasyon yatırım türleri için yararlanılmasına engel bulunmamaktadır.

Cevat Kerem [email protected]

05:59 (5 saat önce)
Alıcı: Cevat
➤   Sahip olduğu yatırım teşvik belgesi kapsamında tamamlama vizesi yapılan, işletme dönemine geçmiş olan firma, tamamlama vizesinden sonraki yıllar için (2023 ve sonraki yıllar) 15 puanlık ek yatırıma katkı oranından ve % 100 oranında kurumlar vergisi indiriminden yararlanıp yararlanamayacağını, endeksleme uygulamasının nasıl olacağını ve bahse konu arttırılan yatırıma katkı oranı ve vergi indiriminden tevsi ve modernizasyon yatırımlarına ilişkin yatırım teşvik belgeleri kapsamında da faydalanılıp faydalanılamayacağı hususlarında Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

✔   İmalat sanayine yönelik tamamlama vizesi yapılan yatırım harcamaları için yatırıma katkı oranına 15 puan ilave etmek ve vergi indirimini yüzde yüz olarak uygulamak suretiyle yatırıma katkı tutarının tamamına ulaşıncaya kadar yatırımın kısmen veya tamamen işletilmesine başlanılan hesap döneminden itibaren bu yatırımdan elde edilen kazançlarınıza indirimli kurumlar vergisi uygulanabilecektir. Tamamlama vizesi tamamlandıktan sonra işletme dönemi içerisinde sadece bu yatırımdan elde edilen kazançlara artırılmış yatırıma katkı oranı ve yüzde yüz indirilmiş vergi oranı uygulanmaya devam edilebilir. Yatırım döneminde diğer faaliyetlerinizden elde ettiğiniz kazancınızın bulunması halinde söz konusu kazançlarınıza da yatırım dönemiyle sınırlı olmak üzere yatırıma katkı tutarının %100'üne ulaşıncaya kadar indirimli kurumlar vergisi uygulanabilecektir.

✔   1950 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı kapsamında belirlenen orana göre hesaplanan toplam yatırıma katkı tutarının yatırımın tamamlandığı hesap döneminin sonuna kadar yararlanılamayan kısmının yatırımın tamamlandığı hesap dönemini izleyen yıllarda Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre bu yıllar için belirlenen yeniden değerleme oranında artırılarak dikkate alınması mümkün bulunmaktadır.

✔   1950 sayılı Cumhurbaşkanı Kararında imalat sanayine yönelik düzenlenen yatırım teşvik belgeleri kapsamında gerçekleştirilen yatırımların türüne ilişkin herhangi bir ayrım yapılmamış olduğundan artırılmış yatırıma katkı oranı ve vergi indirim oranından tevsi ve modernizasyon yatırım türleri için yararlanılmasına engel bulunmamaktadır.
iPhone’umdan gönderildi

Yeniden Değerleme Yapan Ve Enflasyon Düzeltmesi Yapacak Olan Firmaların Tevsi Yatırım Harcamalarının İndirimli Kurumlar Vergisi Hesaplanmasına Etkisi

7326 sayılı yasanın 11. maddesiyle vergi usul kanununun geçici 31. Maddesine eklenen fıkra ile işletmelerin aktifine kayıtlı taşınmazların ve iktisadi kıymetlerin yeniden değerlemeye tabi tutabilmelerine olanak sağlayan ve 7338 sayılı kanunla vergi mevzuatımıza eklenen VUK’un Geçici 32.Maddesi ve Mükerrer 298/ç Maddesi kapsamında yapılacak olan yeniden değerleme yapılmasını sağlayan düzenlemeler eklenmiştir.

213 sayılı Kanunun geçici 33 üncü maddesi gereğince, 2023 hesap dönemine ilişkin mali tabloların mezkûr madde ve aynı Kanunun mükerrer 298 inci maddesinin (A) fıkrası hükümleri çerçevesinde (geçici vergi dönemleri dâhil)  enflasyon düzeltmesine tabi tutulması ve  izleyen hesap dönemlerine ilişkin olarak enflasyon düzeltmesine tabi tutulacak mali tabloların ve 213 sayılı Kanunun mükerrer 298 inci maddesinin (A) fıkrası ile geçici 33 üncü maddesine göre yapılacak düzeltme işlemlerinin usul ve esaslarının belirlendiği 555 seri numaralı VUK genel tebliği ise 30.12.2023 tarih  ve 32415 (2 no’lu mükerrer) resmi gazetede yayınlanmıştır.

Konumuza ilişkin olarak yasal düzenlemeler ve kurumlar vergisi genel uygulama tebliği kapsamında, taşınmaz ve sabit kıymetlerde yeniden değerleme yapan ve Enflasyon düzeltmesi yapacak olan teşvik belgeli tevsi yatırım yapan ve yararlanılacak indirimli kurumlar vergisine tabi matrahını oranlama yaparak hesaplayan yatırımcı firmaların vergi idaresince verilen özelgeler kapsamında oluşan uygulama sorunlarının tartışılması amaçlanmıştır

Kurumlar vergisi uygulama genel tebliği ayırım 32.2.8 de açıklandığı üzere,

Tevsi yatırımlardan elde edilen kazancın işletme büyüklüğü çerçevesinde ayrı hesaplarda izlenmek suretiyle tespit edilememesi halinde ise tevsi yatırım nedeniyle indirimli vergi uygulanacak kazanç, yapılan tevsi yatırım tutarının, dönem sonunda kurumun aktifine kayıtlı toplam sabit kıymet tutarına (devam eden yatırımlara ait tutarlarda dahil) oranlanması suretiyle belirlenmesi gerekmektedir.

Maddenin dördünü paragrafında ise ; “Öte yandan bu hesaplama sırasında işletme aktifinde yer alan sabit kıymetlerin kayıtlı değeri olarak, gerekli şartların oluşması halinde yapılan enflasyon düzeltmesi sonucu oluşan değerleri dikkate alınacaktır.”  şeklinde açıklama yapılmıştır.

15/06/2012 tarihli ve 2021/3305 sayılı BKK ile daha önceki kararlara istinaden imalat sanayine yönelik (US-97 kodu:15-37 ) düzenlenen yatırım teşvik belgeleri kapsamında düzenlenen yatırım teşvik belgeleri kapsamında  KVK geçici 9.cu maddesi ile getirilen  yatırıma katkı oranına  15 puanlık ilave  edilmek suretiyle  kurumlar vergisi ve gelir vergisinde %100 oranında ve yatırıma katkı tutarının yatırım döneminde yatırımcının diğer faaliyetlerinden elde ettiği kazançlarına uygulanacak oran %100 olmak üzere teşvik belgesi üzerinde herhangi bir işlem yapılmaksızın uygulanacağı belirtilmiş, uygulama 30.12.2019 tarihli 1950 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararı ile 31.12.2022 tarihine  kadar devam etmiştir.

Mükellefler devam eden ve 2017-2022 yıllarında bu kapsamda yaptıkları yatırım harcamalarına ilişkin olarak oranlama yapmak suretiyle yapacakları hesaplamalarda yine teşvik belgesindeki yatırıma katkı oranına +15 puanı ekleyerek ve vergi indirim oranını da %100 olarak hesaplamalarda dikkate alacaklardır. Tamamlanan yatırım teşvik belgelerine ilişkin olarak sonraki dönemlere devreden yatırıma katkı tutarlarını ise yeniden değerleme oranında arttırmak suretiyle kullanabileceklerdir.

Yeniden değerleme yapan firmaların tevsi yatırım harcamalarında oranlama yapmak suretiyle indirimli kurumlar vergisine tabi matrahı hesaplarken pay da yer alan harcamaları  ve paydada yer alan yatırım harcamalarını ve sabit kıymetlerin yeniden değerlenmiş tutarlarının dikkate alınıp alınamayacağı konusunda; Kırşehir Valiliği Defterdarlık Gelir Müdürlüğünce  22.02.2022 tarihinde vermiş olduğu özelgede,

Özetle,

- Tevsi yatırımlardan elde edilen kazancın oranlama yapılmak suretiyle hesaplanmasında sabit kıymetlerin, birikmiş amortismanları düşülmeden önceki Vergi Usul Kanununun geçici 31.maddesi kapsamında yeniden değerlenen brüt tutarlarıyla dikkate alınması gerekmektedir.

İMALAT SANAYİİ (US-97 Kodu: 15-37) HK

Gelen Kutusu

Huseyin Yilmaz [email protected]

17:06 (2 dakika önce)
Alıcı: ben
KV kanununun 32/A, geçici 9. maddesi ve 29.12.2019 tarihli Cumhurbaşkanı kararı birlikte değerlendirildiğinde;
  • Tamamlama vizesi yapıldıktan sonra;
    • Sadece yatırımdan elde edilen kazançlara isabet eden kazanç üzerinden indirimli kurumlar vergisi hesaplanır, diğer kazançlar için hesaplanmaz.
    • Kullanılamayıp devreden katkı payları endekslenebilir.
  • Tamamlama vizesi yapıldıktan sonra;
    • 2017-2022 yılları arasında gerçekleşen yatırım harcamaları üzerinden hesaplanan katkı payları için (kullanılamayarak devreden ve endekslenen katkı payları dahil) sadece yatırımdan elde edilen kazançlara münhasır olmak üzere indirimli kurumlar vergisi % 100 olarak hesaplanır.
    • Harcama 2017-2022 arasında olmasına rağmen, 2022’den sonraki dönemlere devreden katkı paylarına hangi oranın uygulanacağı açıkça yazılı değildir. Bize göre harcama yılı esas alındığına göre, 2017-2022 arasında gerçekleşmiş harcamalar üzerinden hesaplanan katkı payları sıfırlanıncaya kadar indirimli kurumlar vergisi oranı % 100 uygulanmaya devam eder. Ancak 2022 yılı sonunda yapılması olası bir düzenlemeyi beklemekte yarar vardır.
    • 2022 sonuna kadar bir düzenleme yapılmaz ise;
      • 2017-22 döneminden kalan katkı paylarına % 100 uygulanmaya devam edilecek mi,
      • 2023 ve devamında geçerli oran mı uygulanacak, tekrar değerlendirip müşavere etmek gerekir.
  • Yatırım dönemi -  işletme dönemi ayırımı sadece;
    • Diğer kazançlara da indirimli kurumlar vergisi uygulanıp uygulanmayacağı ve
    • Devreden katkı paylarının endekslenip endekslenmeyeceği bakımlarından önemlidir.
  • Dolayısıyla, işletme döneminde sadece diğer kazançlara indirim uygulanmayacak, diğer bütün hükümler uygulanabilecektir.
Kolay gelsin,

Yapılan değişiklikler

Eski düzenleme:

Yeni düzenleme:

a) Yatırımın organize sanayi bölgesinde gerçekleştirilmesi veya endüstri bölgesinde (imalat sanayine yönelik yatırımlar) gerçekleştirilmesi.

a) Yatırımın organize sanayi bölgesinde gerçekleştirilmesi veya endüstri bölgesinde (imalat sanayine yönelik yatırımlar) gerçekleştirilmesi. Bu kapsamda desteklenen yatırımlar için beşinci fıkra hükümleri uygulanmaz.

(3) OECD teknoloji yoğunluk tanımına göre orta-yüksek teknolojili sanayi sınıfında yer alan ürünlerden EK-6'da belirtilenlerin üretimine yönelik yatırımlar, İstanbul ili hariç olmak üzere 1 inci, 2 nci ve 3 üncü bölgelerde gerçekleştirilmeleri halinde 4 üncü bölgede uygulanan, 4 üncü, 5 inci ve 6 nci bölgelerde gerçekleştirilmeleri halinde ise bulunduğu bölgede uygulanan bölgesel desteklerden yararlanır. Bu fıkra kapsamında düzenlenecek teşvik belgeleri için asgari sabit yatırım tutarı 1 inci ve 2 nci bölgelerde 1 milyon TL, diğer bölgelerde 500 bin TL'dir.

(3) OECD teknoloji yoğunluk tanımına göre orta-yüksek teknolojili sanayi sınıfında yer alan ürünlerden EK-6'da belirtilenlerin üretimine yönelik yatırımlar, İstanbul ili hariç olmak üzere 1 inci, 2 nci ve 3 üncü bölgelerde gerçekleştirilmeleri halinde 4 üncü bölgede uygulanan, 4 üncü, 5 inci ve 6 nci bölgelerde gerçekleştirilmeleri halinde ise bulunduğu bölgede uygulanan bölgesel desteklerden yararlanır. Bu kapsamda düzenlenecek teşvik belgeleri için asgari sabit yatırım tutarı 1 inci ve 2 nci bölgelerde 1 milyon TL, diğer bölgelerde 500 bin TL'dir. Ancak, İstanbul İlinde organize sanayi bölgeleri veya endüstri bölgelerinde, komple yeni yatırımlar hariç olmak üzere, bu fıkrada belirtilen konularda gerçekleştirilecek asgari 5 milyon TL tutarındaki yatırımlara 1 inci bölgedeki bölgesel destekler uygulanır.

SİRKÜLER                                                                                                     İstanbul, 26.08.2020

Sayı: 2020/207                                                                                 Ref: 4/207

Konu:

YATIRIMLARDA  DEVLET  YARDIMLARI                               HAKKINDA  KARARDA DEĞİŞİKLİKLER YAPILMIŞTIR

21.08.2020 tarih ve 31220 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanan 2846 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar’da aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır.

Söz konusu karar ile teşviklerde önemli değişiklikler yapılmıştır. Söz konusu değişiklikleri kısaca aşağıdaki gibi özetleyebiliriz.

1. İmalat Sanayiine Yönelik (US-97 Kodu: 15-37) Düzenlenen Yatırım Teşvik Belgelerine Sağlanan İlave Teşviklerin Uygulama Süresinin Uzatılması

Bilindiği üzere, 2012/3305 sayılı 2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar’ın geçici 8. maddesi ile 31.12.2019 tarihine kadar yapılan yatırım harcamaları ile ilgili gerçekleştirilecek yatırım harcamaları için bölgesel, büyük ölçekli ve stratejik teşvik uygulamaları kapsamında vergi indirimi desteğinde uygulanacak yatırıma katkı oranları her bir bölgede geçerli olan yatırıma katkı oranına 15 puan ilave edilmek suretiyle uygulanmakta idi.

Yatırıma katkı oranına ek 15 puan uygulaması ile ilgili olarak süre uzatımı 2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar’ın geçici 8. maddesi yerine 30.12.2019 tarih ve 30994 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanan 1950 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı’nda yapılmış olup, söz konusu uygulamanın süresi ise 31.12.2022 tarihine kadar uzatılmıştı. Ancak 2012/3305 sayılı Kararın yukarıdaki geçici 8. maddesinde süre uzatımı yapılmayıp ayrı bir Cumhurbaşkanı Kararı ile düzenleme yapılması bazı tereddüt yaratmıştı (konu hakkında 06.01.2020 tarih ve 2020/31 sayılı sirkülerimizde bilgilendirme yapılmıştı). Bu defa kararın geçici 8. maddesinde yapılan düzenleme ile 01.01.2017 ile 31.12.2022 tarihleri arasında gerçekleştirilecek yatırım harcamaları için bölgesel ve stratejik teşvik uygulamaları kapsamında vergi indirimi desteğinde uygulanacak yatırıma katkı oranları her bir bölgede geçerli olan yatırıma katkı oranına 15 puan ilave edilmek suretiyle uygulanacağı belirlenmiştir. Bu düzenleme ile söz konusu tereddütler giderilmiş bulunmaktadır.

Değişiklik öncesi madde metni:                             Değişiklik sonrası 

                                                                                   madde metni:

GEÇİCİ MADDE 8- (1) Bu Karar ve daha önceki kararlara istinaden imalat sanayiine yönelik (US-97 Kodu: 15-37) düzenlenen yatırım teşvik belgeleri kapsamında, 1.1.2017 ile 31.12.2019 tarihleri arasında gerçekleştirilecek yatırım harcamaları için;

  1. Bina-inşaat harcamalarında KDV iadesi,

  1. Bölgesel ve stratejik teşvik uygulamaları kapsamında vergi indirimi desteğinde uygulanacak yatırıma katkı oranları her bir bölgede geçerli olan yatırıma katkı oranına 15 puan ilave edilmek suretiyle, kurumlar vergisi veya gelir vergisi indirimi tüm bölgelerde yüzde yüz oranında ve yatırıma katkı tutarının yatırım döneminde yatırımcının diğer faaliyetlerinden elde ettiği kazançlarına uygulanacak oranı yüzde yüz olmak üzere,

teşvik belgesi üzerinde herhangi bir işlem yapılmaksızın uygulanır.

GEÇİCİ MADDE 8- (1) Bu Karar ve daha önceki kararlara istinaden imalat sanayiine yönelik (US-97 Kodu: 15-37) düzenlenen yatırım teşvik belgeleri kapsamında,

  1. 1.1.2017 ile 31.12.2021 tarihleri arasında gerçekleştirilecek bina-inşaat harcamalarında KDV iadesi,

  1. 1.1.2017 ile 31.12.2022 tarihleri arasında gerçekleştirilecek yatırım harcamaları için Bölgesel ve stratejik teşvik uygulamaları kapsamında vergi indirimi desteğinde uygulanacak yatırıma katkı oranları her bir bölgede geçerli olan yatırıma katkı oranına 15 puan ilave edilmek suretiyle, kurumlar vergisi veya gelir vergisi indirimi tüm bölgelerde yüzde yüz oranında ve yatırıma katkı tutarının yatırım döneminde yatırımcının diğer faaliyetlerinden elde ettiği kazançlarına uygulanacak oranı yüzde yüz olmak üzere,

teşvik belgesi üzerinde herhangi bir işlem yapılmaksızın uygulanır.

1950 sayılı Kararda yer verilen süreler ile paralel olacak şekilde 2012/3305 sayılı Kararın geçici

8. maddesinde de KDV iadesi uygulamasına dair süreler de uzatılmıştır.

Buna göre, 01.01.2020 – 31.12.2022 tarihleri arasında gerçekleştirilecek yatırım harcamaları

kapsamında vergi indirimi hesabında yatırıma katkı oranları aşağıdaki gibi uygulanacaktır.

Bölgesel Teşvik Uygulamaları

Büyük Ölçekli Yatırımlar

Stratejik Yatırımlar

Bölgeler

Yatırıma katkı oranı (%)

Yatırıma katkı oranı (%)

Yatırıma katkı oranı (%)

1

15 + 15 = 30

25 + 15 = 40

50+15=65

2

20 + 15 = 35

30 + 15 = 45

50+15=65

3

25 + 15 = 40

35 + 15 = 50

50+15=65

4

30 + 15 = 45

40 + 15 = 55

50+15=65

5

40 + 15 = 55

50 + 15 = 65

50+15=65

6

50 + 15 = 65

60 + 15 = 75

50+15=65

07.08.2019 tarih ve 30855 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 1402 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar’da Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında önemli değişiklikler yapılmış ve büyük ölçekli yatırımlara sağlanan teşvikler kaldırılmıştı. Bununla birlikte geçmişte (07.08.2019 öncesinde) büyük ölçekli yatırımlara ilişkin düzenlemeler kapsamında desteklenmeye başlanan yatırımlar için vergi indirimi uygulaması yukarıdaki oranlar dahilinde devam edecektir (konu hakkında 08.08.2019 tarih ve 2019/123 sayılı sirkülerimizde detaylı açıklamalar yapılmıştır).

01.01.2020 – 31.12.2022 tarihleri arasında, yatırıma katkı tutarının, yatırım döneminde yatırımcının diğer faaliyetlerinden elde ettiği kazançlarına uygulanacak oranı %100 olarak dikkate alınacaktır.

2.Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği Uygulamasında Değişiklikler

Karar kapsamında uygulanan teşviklerden birisi de sigorta primi işveren hissesi desteğidir. “Sigorta primi işveren hissesi desteği” ile ilgili olarak aşağıdaki fıkra kararın 12. maddesine eklenmiştir.

“(10) Teşvik belgesi düzenlenmesine ilişkin müracaat aşamasında talep edilmesi halinde, vergi indiriminden yararlanılmamak kaydıyla, dördüncü ve beşinci fıkrada belirtilen oranlar 15 inci maddenin birinci ve üçüncü fıkralarında belirtilen yatırıma katkı oranının yarısı kadar artırılarak uygulanır.”

Kararın 12. maddesinde sigorta primi işveren desteği uygulaması ile ilgili şartlar yer almaktadır. Buna göre yararlanılan sigorta primi işveren hissesi desteğinin tutarı, bölgesel teşvik uygulamaları kapsamında desteklenen yatırımlarda sabit yatırım tutarının aşağıda belirtilen oranları geçememektedir.

Bölgeler

Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteğinin

Sabit Yatırım Tutarına Oranı (%)

1

10

2

15

3

20

4

25

5

35

Stratejik yatırımlarda ise sigorta primi işveren hissesi desteğinin miktarı 1, 2, 3, 4 ve 5. bölgelerde sabit yatırım tutarının %15’ini geçemez. Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında desteklenmesine karar verilen stratejik yatırımlarda bu kısıt uygulanmaz.

E-posta Girişi
E-Mükellef Girişi