" />

DAHİLDE İŞLEME İZİN BELGESİ KAPSAMINDA ALIM VE SATIM'DA KDV UYGULAMASI

DAHİLDE İŞLEME İZİN BELGESİ KAPSAMINDA ALIM VE SATIM'DA KDV UYGULAMASI 

 

Tarih: 01/08/2006

A. DAHİLDE İŞLEME REJİMİ NEDİR ?


Dahilde İşleme Rejimi; ihraç ürünlerinin üretimi için ithal edilen ve ithali gümrük vergisine tabi girdilere gümrük muafiyeti sağlayan ihracatı teşvik politikası aracıdır. Firmalar, İhraç edilmesi düşünülen malların üretiminde kullanılacak olan hammadde, yardımcı madde, yarı mamul, mamul, ara malı ve ambalaj malzemelerinin başta çeşitli vergisel yüklerden muaf olmak üzere ve devlete ihracat taahhüdünde bulunmak koşuluyla, çeşitli kolaylıklar ve teşviklerden yararlanabilirler. Teşviklerden yararlanabilmek için Dahilde İşleme İzin Belgesi alınması zorunludur.
 

B. DAHİLDE İŞLEME İZİN BELGESİNİN ÇEŞİTLERİ NELERDİR ?


Dahilde İşleme tedbirleri iki ana kısımdan oluşmaktadır.
Bu sistemlerin sağladığı avantajlar ve işleyiş şekilleri birbirlerinden farklılıklar göstermektedir. Firmalar bu sistemleri iyi tanımalı ve amaçlarına en uygun sistemi tercih etmelidir.

1- Şartlı Muafiyet Sistemi (İhracat Taahhüdü Karşılığı Askıya Alma): Dahilde İşleme İzin Belgesi kapsamında ihracı taahhüt edilen işlem görmüş ürünlerin üretiminde gerekli olan ve serbest dolaşımda bulunmayan hammadde, yardımcı madde, yarı mamul, mamul ile ambalaj ve işletme malzemelerinin, Türkiye Gümrük Bölgesinde yerleşik firmalarca bedelli ve/veya bedelsiz ithaline ticaret politikası önlemlerine tabi tutulmaksızın ve bu ithalattan doğan vergi kadar teminat alınarak izin verilmesidir.
Bu sistemde ihracatçılar, ithal ettikleri girdilere karşılık gelen vergileri ödemeyip, ithalatın yapıldığı gümrük idaresi saymanlıklarına, hesaplanan vergi tutarı kadar bir teminat yatırmak suretiyle vergileri askıya aldırtma hakkına sahiptirler. İthalatla ilgili vergi muafiyetinden yararlanmak, ancak ihracat taahhüdünün yerine getirilmesi ile kesinlik kazanmaktadır.
Eşdeğer Eşya kullanılması: İşlem görmüş ürünlerin üretimi için ithal eşyasının yerine eşdeğer eşya olarak 8-12’li bazda gümrük tarife istatistik pozisyonu, ticari kalite ve teknik özellikleri itibariyle aynı kalite ve nitelikleri taşıyan serbest dolaşımdaki eşya kullanılabilir. Serbest dolaşımdaki hammadde kullanılarak yapılacak nihai ürünün 3. ülkelere ihracatını müteakip her türlü vergiden muaf olarak ve teminat alınmaksızın bundan sonra yapılacak mal ithalatına imkan sağlamaktadır.Türkiye’de serbest dolaşımda bulunan girdileri kullanarak üretim yapan ve ürettiği ürünleri üçüncü ülkelere ihraç eden imalatçı ihracatçı firmalar, bu tür ihracatlarını belgelemek koşuluyla ihraç edilen ürünlerin üretiminde kullanılan girdilerin eşdeğeri olan 3. ülke menşeli girdileri gümrük vergisi muafiyetli olarak ithal etme hakkına sahiptir. Eşdeğer eşya kullanımı ile ilgili Dahilde İşleme izin Belgeleri kapsamında ithal edilen girdiler üzerinde bunları ithal eden firmaların serbest tasarruf hakkı bulunmaktadır. Bu mallar ithal edilirken serbest dolaşıma girmek üzere ithal edilmektedir.

2- Geri Ödeme Sistemi: İthalat Rejimi çerçevesinde her türlü vergisi ödenerek serbest dolaşıma giren malların kullanılması ile üretilen mamullerin Dahilde İşleme İzin Belgesi kapsamında 3. ülkelere ihracı halinde ithalat esnasında tahsil edilen vergiler geri ödenmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken hususlar mevcuttur. Firmanız ihracat yapma düşüncesinde ise, ithalat esnasında Gümrük Beyannamesi üzerine malların geri ödeme sistemi çerçevesinde ithal edildiğini şerh düşürmelidir. İthalat esnasında ödenmiş olan vergilerin geri alınabilmesi için, firmanızın ithalatı takip eden 6 ay içerisinde dahilde işleme izin belgesi almak için müracaat etmesi gerekmektedir.
Geri Ödeme Sistemi çerçevesinde düzenlenen Dahilde İşleme İzin Belgesi İhracat taahhüdünün kapatılmasını müteakip 3 ay içerisinde, ithalat sırasında ödenen vergilerin iadesi için ilgili gümrük idaresine müracaat edilmesi gerekmektedir.


C. DAHİLDE İŞLEME İZİN BELGESİNİN SAĞLADIĞI AVANTAJLAR NELERDİR ?

· 3. ülkelerden yapılan ithalatta Gümrük Vergisi, KDV ve diğer vergi, resim ve harçlardan muafiyet
· AB ülkelerinden ithalde KDV ve diğer vergi,resim ve harçlardan muafiyet
· İhracat taahhüdünü üçüncü ülkelere yapılan ihracatla yerine getirmek koşulu ile ithalatta kota ve gözetim önlemlerinden muafiyet
· Dış Ticarette Standardizasyon ve Teknik Düzenlemeler mevzuatına tabi olmama
· İhracat sayılan satış ve teslimler ile ilgili olarak gümrük vergisi muafiyetli ithalat
· Eşdeğer eşya kullanımına olanak vermesi,
· Ödenmiş vergilerin geri alınması
 

D. DAHİLDE İŞLEME İZİN BELGESİNİN SÜRELERİ VAR MIDIR ?

Dahilde İşleme İzin Belgesinin Süreleri: 
Dahilde İşleme İzin Belgesi'nin süresi Dış Ticaret Müsteşarlığınca proje konusu malın özelliğine göre belirlenir. Bu süre 12 ayı geçemez. Ancak, Müsteşarlık mamulün özelliklerini dikkate alarak bu süreyi kısaltabilir.
Dahilde işleme izin belgelerine, belgede taahhüt edilen ihracatın %50'sinin gerçekleştirilmesi halinde belgenin orjinal süresinin 1/4'i kadar süre verilebilir.
 

E.SATICI FİRMANIN DAHİLDE İŞLEME İZİN BELGESİ KAPSAMINDAKİ UYGULAMASI;

Satıcı firma Dahilde İşleme İzin Belgesi kapsamında alıcı firmaya keseceği faturaya,

 3065 sayılı KDV. Kanunun 11/1- c maddesine istinaden “İŞ BU SATIŞ X İNŞAAT ÇELİK SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ’ nin / /2006 tarih ve           2006/D1 - ….. nolu Dahilde İşleme İzin Belgesi Kapsamında Yapılarak KDV İstisnasından yararlandırılmıştır” ibaresini yazarak Dahilde İşleme İzin Belgesinin bir nüshasını fatura eki yapacaktır. KDV Beyannamesinde de bu fotokopiyi ek yapacaktır. Satıcı firma beyannamesini İhraç Kayıtlı Teslim’lerdeki gibi yapacaktır. Dahilde İşleme İzin Belgesine göre yapılan teslimler Katma Değer Vergisi Kanunun Geçici 17. Maddesine göre Tecil - Terkin uygulamasına tabidir.

ÖRNEK FATURA KESIMI:

XYZ MALZEMESİ                                              100,00-YTL

                                                    %18 KDV     18,00-YTL 

                                                      TOPLAM     118,00-YTL

3065 sayılı KDV. Kanunun 11/1- c maddesine istinaden “iş bu satış X inşaat çelik kalıpları sanayi ve ticaret limited şirketi’ nin //2006 tarih ve  2006/D1 - … nolu Dahilde İşleme İzin Belgesi Kapsamında Yapılarak KDV İstisnasından yararlandırılmıştır”

(YALNIZ YUZ YTL TAHSIL EDILMISTIR)

satıcı firmanın kestiği ilgili faturanın  muhasebe kaydı;

------------/------------------                       BORÇ          /       ALACAK

120—ALICILAR HS                                   100,00-         

192—DİĞER KDV                                       18,00-   

                  392-DİĞER KDV                                                   18,00-

                  601-YURDIŞI SATIŞLAR HS                                 100,00-,

------------/---------------- 

satıcı firmaca kdv beyannamesi ile  beyan etmesinin muhasebe kaydı;

------------/-----------------------------                            BORÇ        /      ALACAK

391- HESAPLANAN KDV .. (varsayılan)                        1100,00-           

190-DEVR KDV HS                                                       282,00- 

392-DİĞER KDV  HS                                                      18,00-          

                             191-İND.KDV HS.…(varsayılan)                                        1200,00-

                             190-DEVR KDV HS(varsayılan)                                           200,00-

------------/----------------------------         

                                                             

   Satıcı firma KDV iadesinin takibinde, Satış faturaları Gümrük Beyannamesi, İndirilecek KDV listesi, Dahilde İşleme veya Geçici Kabul İzin belgelerinin Onaylı Örneği ve İhracatın yapıldığı ayı takip eden ay başından itibaren 2 ay içerisinde YMM Raporu 2’şer adet düzenlenip satıcıya gönderilen KDV tasdik raporunu vergi dairesine ibraz edecektir. Satıcı firma diğer evraklardan sonra, gelen bu YMM raporunu ’da vergi dairesine  bilahare ibraz edecektir,bu raporu bekletmeden diğer evraklarını önceden verebılır.

 Satıcı firma iade yerine indirim yoluyla KDV’ yi telafi edebilecektir. Bu tercihi yapan mükelleflerin, ihracatın gerçekleştiği dönem beyannamesinde “İndirim” satırına dahil edebileceği ancak bu hususun vergi dairesine dilekçe ile  bildirilmesi gerektiği 98 Nolu KDV Genel Tebliğinde açıklanmıştır.

Alıcı firmanın gçb tesliminde,vergi dairesine dilekçe ile bildirerek;

İndirime ilave edilmelidir,bu takdirde muhasebe kaydı;

------------/------------------                 BORÇ                /            ALACAK

191—İND.KDV.                                    18,00-                  

                       192—DİĞER KDV                                                 18,00-

------------/------------------          

YMM tasdik raporu ibrazından önce bu işlem yapılabilecektir. Ancak alıcı firmanın İhracatın gerçekleştiği ayın ertesi aydan itibaren iki ay içerisinde satıcı firmaya ibraz edeceği YMM tasdik raporundaki tutarların indirim hesaplarına alınan KDV tutarıyla aynı olması gerekmektedir.

 İlgili firma indirim yolu ile değilde iade veya mahsup yöntemi ile telafi etmek istediği takdirdeki muhasebe kaydıda aşağıdaki gibi olacaktır.

------------/------------------------            BORÇ               /            ALACAK

 136-DİĞER ÇEŞİTLİ ALACAKLAR.         18,00-    

                             192-DİĞER KDV                                            18,00-

------------/------------------------- 

Örneğin ödenecek muhtasar vergisine mahsup edilecekse;

------------/------------------------                    BORÇ          /            ALACAK

360-ÖD.VERGİ VE FONLAR HS .                         18,00-            

                     136-DİĞER ÇEŞİTLİ ALACKLAR                               18,00-

------------/-------------------------        

ÖNEMLİ NOT:BU ÖRNEKTE KDV DEVİR OLARAK ALINMIŞTIR.EĞER KDV ÖDEMESİ ÇIKMIŞ OLSAYDI BU TAKDİRDE 18 YTL KADAR KISMI TECİL-TERKİN UYGULAMASINDAN FAYDALANDIRILMALIYDI.

F.DAHİLDE İŞLEME İZİN BELGESİ KAPSAMINDA ALIM YAPAN FİRMANIN UYGULAMASI;

 İhraç edilen mamullerin Gümrük Çıkış beyannamelerine, Firma adı ve Dahilde İşleme İzin Belgesi tarih ve numarasını yazacaktır. Yazılmaz ise İhracatlar Dahilde İşleme İzin belgemize sayılmaz, kapama’da problem yaşarız ve satıcı firmaya’ da  bu KDV’yi ödemek zorunda kalırız. İhracatın yapıldığı ayın ertesi 2 ay içerisinde YMM raporu 2 Nüsha hazırlatılıp, Satıcı firmaya gönderilmelidir.

Alıcı firmanın dahilde işleme izin belgesi kapsamındaki alımının muhasebe kaydı:

------------/------------------------          BORÇ        /      ALACAK

150-ILK MADDE MALZEME HS              100,00-      

192-DİĞER KDV HS                              18,00-

                       320-SATICILAR HS                                118,00-

------------/--------------------------          

fırma ısmı ve dahılde ısleme ızın belgesı nosu yazılmıs gcb teslimi ve ymm kdv tastik raporu teslımı sonrasında,alıcı firmanın yapacağı muhasebe  kaydı.

       ------------/------------------          BORÇ        /      ALACAK   

 320 SATICILAR HS                        18,00-        

                      192-DİĞER KDV HS                             18,00-      

      ------------/------------------         

VERGİ DUNYASI, YIL 36, SAYI 429, MAYIS 2017 85

DİİB Kapsamında Temin Edilen Girdilerle

Uretilen Malların İhracatcılara Teslimi

1. GİRİŞ

Bilindiği uzere, DİİB kapsamında yurticinden ya

da yurtdışından KDV’siz temin edilen girdiler kullanılarak

uretilen urunlerin KDV Kanunu’nun Gecici

17’nci maddesi kapsamında ihrac kayıtlı olarak başka

bir DİİB sahibi mukellefe satışı ile aynı Kanunu’nun

11/1-c maddesi kapsamında ihracatcılara ihrac kayıtlı

satılması mumkun bulunmaktadır. Bu durumda ihrac

kayıtlı mal teslim eden mukellefin iade alabileceği

KDV tutarının hesaplanmasına ilişkin yontem ise

15/02/2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 11

Seri No.lu Tebliğ ile değiştirilmiştir.

Diğer yandan, aynı Tebliğ ile yapılan değişikliler

kapsamında, DİİB sahibi mukelleflerin DİİB kapsamında

KDV odemeksizin temin ettiği girdilerle urettiği

malları ihrac edilmek uzere aracı ihracatcılara

KDV tahsil ederek satmaları mumkun kılınmıştır.

İlerleyen bolumlerde, yukarıda değinilen değişikler

eski duzenlemelerle karşılaştırmalı olarak acıklanmıştır.

2. KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU’NUN

GECİCİ 17’NCİ MADDESİ

Katma Değer Vergisi Kanunu’nun gecici 17’nci

maddesi ile, dahilde işleme ve gecici kabul rejimi kapsamında

ihrac edilecek malların uretiminde kullanılacak

maddelerin 31/12/2020 tarihine kadar tesliminde

Katma Değer Vergisi Kanununun 11’inci maddesinin

1 numaralı fıkrasının (c) bendi hukumlerine gore, bolgeler,

sektorler veya mal grupları itibariyle işlem yaptırmaya

Bakanlar Kurulu yetkili kılınmıştır.

Soz konusu yetkiye dayanılarak yayımlanan

16/4/2001 tarih ve 2001/2325 sayılı Bakanlar Kurulu

Kararıyla dahilde işleme izin belgesi kapsamında ihrac

edilecek urunlerin imalinde kullanılacak maddelerin

dahilde işleme izin belgesine sahip mukelleflere tesliminde

sektorel ayrım yapılmaksızın 3065 sayılı Kanun’un

11/1-c maddesinde duzenlenen tecil-terkin

kapsamında işlem yapılabileceği karara bağlanmıştır.

Ote yandan bahsi gecen maddede, gecici 17’nci

maddenin uygulanmasında ihracat suresi olarak KaÖz

15 Şubat 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 11 seri numaralı Genel Tebliğ ile Dahilde

İşleme İzin Belgesi (DİİB) kapsamında temin edilen girdilerle üretilen malların ihraç kayıtlı teslime

konu edilmesi halinde iade alınabilecek KDV üst sınırının hesaplanmasıyla ilgili yöntem

değiştirilmiştir. Öte yandan, belge kapsamında KDV ödemeden temin edilen girdilerle üretilen

malların ihraç edilmek üzere aracı ihracatçılara KDV’li teslimi ve ihracatçıların da ödedikleri

bu vergileri iade konusu yapmaları mümkün hale gelmiştir.

Anahtar Kelimeler: DİİB, Dahilde İşleme, İhraç Kayıtlı Teslim, İade, İhracat.

HUSEYİN DİNCER

Eski Hesap Uzmanı

nun’un 11/1-c bendindeki uc aylık sure yerine bu dahilde

işleme izin belgesinde ongorulen surelerin esas

alınacağı ifade edildikten sonra, ihracatın şartlara

uygun olarak gercekleştirilmemesi halinde zamanında

alınmayan verginin, vergi ziyaı cezası uygulanarak gecikme

faizi ile birlikte alıcıdan tahsil edileceği hukum

altına alınmıştır.

3. DİİB KAPSAMINDA TEMİN EDİLEN

GİRDİLERLE URETİLEN MALLARIN GECİCİ

17’NCİ MADDE KAPSAMINDA İHRAC KAYITLI

TESLİMİ

KDV Genel Uygulama Tebliği’nin II-A/9.1 bolumunde

ifade edildiği uzere DİİB sahibi mukelleflerin,

3065 sayılı Kanunun gecici 17’nci maddesi kapsamında

temin ettiği malları kullanarak urettiği malların

DİİB sahibi alıcılara 3065 sayılı Kanunun gecici

17’nci maddesi kapsamında teslimi mumkundur.

Ancak, bu kapsamda teslim edilen malların diğer DİİB’nin

girdisi mahiyetinde olması ve her bir DİİB’nin

dahilde işleme mevzuatına uygun olarak kapatılması

gerekir.

Buna gore, DİİB sahibi mukellefler, KDV Kanununun

Gecici 17’nci maddesi kapsamında temin ettiği

girdileri kullanarak urettikleri malları, DİİB sahibi alıcıların

belge kapsamında ureteceği mallar icin ham

veya yardımcı madde olarak teslim edebilmekte olup,

soz konusu madde kapsamında yapılan teslimler nedeniyle

tahsil edilmeyen KDV icin tecil-terkin veya

iade uygulaması KDV Kanunu’nun 11/1-c maddesi

kapsamında yapılmaktadır.

3.1. 11 Seri No.lu Tebliğ Oncesinde İade Alınabilecek

KDV İadesinin Hesaplanması

11 Seri No.lu Tebliğ oncesinde yukarıda bahsi

gecen uygulamada, Kanunun Gecici 17’nci maddesi

kapsamında teslimde bulunan DİİB sahibi mukellefin

iadesini talep edeceği KDV tutarı, ihrac kaydıyla teslim

nedeniyle hesaplayıp tahsil etmediği KDV tutarından,

bu malların uretimi icin yurtici ve yurtdışından

KDV odemeksizin temin ettiği mallar nedeniyle odemediği

KDV tutarı duşuldukten sonra kalan tutardan

fazla olamamaktaydı.

Örnek: DİİB sahibi mükellef (A) DİİB kapsamında

KDV ödemeksizin temin ettiği 1.000 TL tutarındaki (X)

hammaddesi ile (y) malını üretmiş ve DİİB sahibi mükellef

(B) için girdi niteliğindeki (y) malını 3.000 TL

bedelle Kanunu’nun Geçici 17’nci maddesi çerçevesinde

mükellef (B)’ye teslim etmiştir.

Buna göre, (x) hammaddesi ve (y) malının KDV

oranlarına göre DİİB sahibi mükellef (A)’nın iade alabileceği

maksimum KDV tutarları aşağıdaki gibi olmaktaydı:

Tablodan da gorulduğu uzere, hammadde ve bu

hammadde kullanılarak uretilen malın Gecici 17’nci

madde kapsamında ihrac kayıtlı teslimi durumunda,

girdi ve mamulun KDV oranlarına gore DİİB sahibi

mukellefin iade alabileceği KDV tutarı değişmektedir.

11 Seri No.lu Tebliğ oncesindeki bu duzenlemede,

iade alınabilecek bu tutar ihrac kaydıyla teslim nedeniyle

hesaplayıp tahsil etmediği KDV tutarından, bu

malların uretimi icin yurtici ve yurtdışından KDV odemeksizin

temin ettiği mallar nedeniyle odemediği

KDV tutarı duşuldukten sonra kalan tutardan fazla olamamaktaydı.

3.2. 11 Seri No.lu Tebliğ Sonrasında İade Alınabilecek

KDV İadesinin Hesaplanması

15/02/2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 11

Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde

Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ’in 7’nci

maddesi ile Genel Uygulama Tebliği’nin II-A/9.1 bolumunun

son paragrafının birinci cumlesi değiştiril-

86 VERGİ DUNYASI, YIL 36, SAYI 429, MAYIS 2017

miştir. Bu duzenleme ile 3065 sayılı Kanunun Gecici

17’nci maddesi kapsamında teslimde bulunan DİİB

sahibi mukellefin iadesini talep edeceği KDV tutarı,

ihrac kaydıyla teslim bedeli ile bu malların uretimi icin

yurtici ve yurtdışından KDV odemeksizin temin ettiği

malların bedeli arasındaki farka genel vergi oranı uygulanmak

suretiyle bulunacak tutarı aşamayacağı yonunde

uygulama değiştirilmiştir.

Yapılan bu değişikliğin, DİİB kapsamındaki girdisinin

KDV oranı ile Gecici 17’nci madde kapsamında

ikinci DİİB sahibine ihrac kayıtlı teslim edilen malın

KDV oranı farklı olan mukellefler acısından etki yaratacağı

tabiidir.

Yukarıda yer alan ornekte yer alan DİİB sahibi mukellef

(A)’nın iade alınabileceği KDV tutarı, 11 Seri

No.lu Tebliğ ile yapılan değişiklik sonrasında aşağıdaki

tabloda hesaplanmıştır.

Gorulduğu uzere, 11 Seri No.lu Tebliğ oncesinde

iade alınabilecek maksimum KDV tutarı DİİB kapsamında

KDV odenmeksizin temin edilen girdi ile bu

girdi ile uretilen urunun tabi olduğu KDV oranlarına

gore değişmekte iken, 11 Seri No.lu Tebliğ ile yapılan

değişiklik sonrası girdi ve uretilen urunun tabi olduğu

KDV oranının maksimum iade alınabilecek KDV tutarına

etkisi kalmamıştır.

4. DİİB KAPSAMINDA URETİLEN URUNLERİN

İHRACATCILARA KDV TAHSİL EDİLEREK

TESLİMİ

4.1. 11 Seri No.lu Tebliğ Oncesindeki Duzenleme

KDV Genel Uygulama Tebliği’nin IV-A/1.5 bolumu

4/10/2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 7

Seri No.lu Tebliğ ile değiştirilmiş olup, bu değişiklik

sonrası Genel Uygulama Tebliğ’inin soz konusu bolumunde,

DİİB sahibi mukellefler tarafından bu belge

kapsamında uretilen malların, belge sahibi tarafından

doğrudan ihrac edilebileceği ya da 3065 sayılı Kanunun

11/1-c veya Gecici 17’nci maddeleri kapsamında

ihrac kaydıyla teslim edilebileceği ifade edilmekteydi.

Dolayısıyla DİİB sahibi mukellefin belge kapsamında

yurtici ve yurtdışından KDV odemeksizin temin ettiği

malları kullanarak urettiği malların, DİİB sahibi mukellef

tarafından KDV hesaplanarak (3065 sayılı Kanunun

11/1-c ve Gecici 17’nci maddeleri kapsamındaki

ihrac kaydıyla yapılan teslimler nedeniyle hesaplanan

KDV haric) teslimi mumkun değildi.

Tebliğin bahsi gecen bolumunde, buna rağmen,

DİİB kapsamında uretilen malların KDV hesaplanarak

(3065 sayılı Kanunun 11/1-c ve Gecici 17 nci maddeleri

kapsamındaki ihrac kaydıyla yapılan teslimler nedeniyle

hesaplanan KDV haric) teslim edilmesi

halinde, ihracatcılara bu teslimler nedeniyle yuklenilen

KDV’nin iadesinin yapılmayacağı belirtilmekteydi.

13/12/2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 8

Seri No.lu Tebliğ ile yapılan değişiklikle beraber ise dış

ticaret sermaye şirketleri ile sektorel dış ticaret şirketleri

bu uygulama dışında tutulmuş ve sayılan bu şirketlerin

DİİB kapsamında uretilen malları KDV odeyerek satın

alması ve bu malları ihrac etmesi durumunda yuklendikleri

KDV’yi iade almaları mumkun kılınmıştı.

4.2. 11 Seri No.lu Tebliğ Sonrasındaki Duzenleme

15/02/2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 11

Seri No.lu Tebliği ile Genel Uygulama Tebliği’nin yukarıda

bahsi gecen IV-A/1.5 bolumunde değişiklikler yapılarak

DİİB sahibi mukelleflerin belge kapsamında yurtici

ve yurtdışından KDV odemeksizin temin ettiği malları

kullanarak urettiği malların, DİİB sahibi mukellef tarafından

KDV hesaplanarak tesliminin mumkun olmadığına

ilişkin paragraf yururlukten kaldırılmıştır. Diğer bir

ifade ile 11 Seri No.lu Tebliğ ile yapılan değişiklik ile

VERGİ DUNYASI, YIL 36, SAYI 429, MAYIS 2017 87

DİİB kapsamında uretilen urunlerin ihracatcılara KDV

tahsil edilerek teslimi mumkun hale gelmiştir.

Genel Uygulama Tebliği’nin bahse konu paragrafı

tamamen yururlukten kaldırıldığı icin, herhangi bir sınırlama

olmaksızın DİİB sahibi mukelleflerden KDV

odeyerek mal teslim alan ihracatcılar bu malları ihrac

etmeleri durumunda yuklendikleri KDV’yi iade alabileceklerdir.

Örnek: DİİB sahibi mükellef (A), KDV ödemeksizin

1.000 TL bedelle yurtiçi ve yurtdışından temin ettiği (x)

hammaddesi ile (y) malını üretmiş ve üretilen (y) malının

tamamını Kanunun mükellef (B)’ye 3.000 TL +

KDV bedelle teslim etmiştir. Mükellef (B)’de satışı takip

eden ay içinde (y) malının tamamını ihraç etmiştir.

Bu durumda KDV ödeyerek teslim aldığı malları

ihraç eden mükellef (B) bu ihracata ilişkin yüklendiği

KDV’yi iade alabilecektir.

Örnek: DİİB sahibi mükellef (A) belge kapsamında

Şubat 2017’de 1.000.000 TL hammaddeyi KDV ödemeksizin

temin etmiş ve bu hammadde ile ürettiği mamulü

aynı ay ihracatçı mükellef (B)’ye 2.000.000 TL +

360.000 TL KDV bedelle satmıştır. Mükellef (A)’nın ilgili

üretim için hammadde dışındaki maliyeti 500.000 TL

olup buna ilişkin 90.000 TL KDV indirim konusu yapılmıştır.

Mükellef (B) de KDV ödeyerek aldığı yine Şubat

2017’de bu malı 3.000.000 TL bedelle ihraç etmiştir.

Mükellef (A)’nın Ocak 2017 KDV beyannamesinde

sonraki dönem devreden KDV tutarı 600.000 TL iken

mükellef (B)’nin ise ödenecek KDV’si bulunmaktadır.

Şubat ayında başka herhangi bir işlem olmadığı varsayımı

altında mükelleflerin Şubat ayı KDV beyanları

şu şekilde olacaktır:

11 Seri No.lu duzenleme ile birlikte ihracatcı mukellef

(B) tabloda sonraki doneme devreden KDV sutununda

yer alan ve ihracata ilişkin yuklendiği 360.000

TL’yi iade alabilecektir.

5. DİİB KAPSAMINDA TEMİN EDİLEN

GİRDİLERLE URETİLEN MALLARIN MADDE

11/1-C KAPSAMINDA İHRAC KAYITLI TESLİMİ

Onceki bolumlerde değinilen ve DİİB sahibi mukelleflerin

Gecici 17’nci madde kapsamında başka bir

DİİB sahibi mukellefe yaptıkları ihrac kayıtlı teslimler

nedeniyle iade alınabilecek KDV tutarının hesaplanmasına

ilişkin değişikliğe paralel olarak, 11/1-c kapsamında

yapılan ihrac kayıtlı teslimler nedeniyle iade

alınacak KDV hesaplaması da değiştirilmiştir.

Diğer bir ifadeyle, DİİB kapsamında KDV odemeksizin

yurtici ve yurtdışından satın aldığı girdileri

kullanarak urettiği malı 3065 sayılı Kanunun 11/1-c

maddesi kapsamında ihrac kayıtlı olarak teslim eden

bir mukellefin iade alacağı KDV tutarı, ihrac kayıtlı

teslim nedeniyle hesaplayıp tahsil etmediği KDV tutarından,

bu urun icin DİİB kapsamında aldığı girdiler

nedeniyle odemediği KDV tutarı duşuldukten sonra

kalan tutardan fazla olamayacağı yonundeki uygulama

da 11 Seri No.lu Tebliğ ile değiştirilmiştir.

Buna gore, DİİB kapsamında KDV odemeksizin

yurtici ve yurtdışından satın aldığı girdileri kullanarak

urettiği malı 3065 sayılı Kanunun 11/1-c maddesi kapsamında

ihrac kayıtlı olarak teslim eden bir mukellefin

iade alacağı KDV tutarı, ihrac kayıtlı teslim bedeli ile

DİİB kapsamında aldığı girdilerin bedeli arasındaki

farka genel vergi oranı uygulanmak suretiyle bulunacak

tutarı aşamayacaktır.

Diğer taraftan, iade alınabilecek KDV’nin hesaplama

yontemi değişerek uygulanan bu sınır dış ticaret

sermaye şirketleri ile sektorel dış ticaret şirketlerine

yapılan ihrac kaydıyla teslimlerde soz konusu değildir.

6. SONUC

11 Seri No.lu Tebliğ ile Genel Uygulama Tebliği’nde

yapılan değişiklerle birlikte DİİB kapsamından

KDV odenmeksizin temin edilen girdilerle uretilen

mamullerin yurticine KDV tahsil edilerek satılması

mumkun kılınmıştır. Boyle bir durumda KDV odeyerek

malı teslim alan mukellefin malı ihrac etmesi halinde

yuklendiği KDV’yi dış ticaret sermaye şirketleri

ya da sektorel dış ticaret şirketleri dışındaki ihracatcıların

iade alamamasına ilişkin hukum de değiştirilerek

ihracatcı mukellefler acısından soz konusu olan eşitsizlik

ortadan kaldırılmıştır.

Ote yandan, DİİB sahibi mukelleflerin belge kapsamında

KDV odemeksizin temin ettikleri girdilerle

urettikleri malları Kanunu’n Gecici 17’nci maddesi

kapsamında ihrac kayıtlı satması halinde iade alınabilecek

KDV ust sınırının hesaplamasına ilişkin yontem

değiştirilmiş ve boylece temin edilen girdiden daha

88 VERGİ DUNYASI, YIL 36, SAYI 429, MAYIS 2017

duşuk oranda KDV’ye tabi mal ureten mukellefler

aleyhine olan durum duzeltilmiştir.

KAYNAKCA

-3065 Sayılı Kdv Kanunu

-Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği

-7 Seri No’lu Katma Değer Vergisi Genel Uygulama

Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ

-8 Seri No’lu Katma Değer Vergisi Genel Uygulama

Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ

-11 Seri No’lu Katma Değer Vergisi Genel Uygulama

Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ

VERGİ DUNYASI, YIL 36, SAYI 429, MAYIS 2017 89

E-posta Girişi
E-Mükellef Girişi